dimecres, 27 de març de 2013

Bombons de gianduja



Aquest mes les companyes del memòries d'una cuinera ens han proposat fer bombons!! Bombons!! Amb el que m'agrada a mi la xocolata!!! 

 

No n'havia fet mai a casa, així que vaig començar a investigar sobre farcits i altres aspectes tècnics. Finalment tenia clar que volia fer un farcit de praliné, però quan tenia clara la preparació vaig creure que potser era una mica massa líquid per un farcit de bombons.... quina solució hi havia??? La crema de gianduja!!! Afegint  xocolata al praliné s’obté una crema deliciosa!!! Així que aquest és el farcit d’aquests bombons, que segur que repetiré!!
A mi me n’han sortit 12, però és que el motlle que tenia era una mica massa gran. La propera vegada hauré de buscar uns motlles una mica més petitons.
Comencem?!

Ingredients:

- Xocolata per fondre (Nestlé postres en el meu cas)
- Perletes de sucre (per decorar)
- 12 avellanes senceres, torrades i pelades

Per la crema de gianduja:

- 50 g de sucre llustre
- 60 g avellanes pelades i torrades
- 10 g llet en pols
- 150 g de xocolata per fondre (Nestlé postres en el meu cas)

Preparació:

El primer pas és preparar l’”estructura” dels bombons que anirà farcida de la crema de gianduja. Per fer-ho, cal que fonguem la xocolata i n’omplin els motlles fins a d’alt. Tot seguit, posar els motlles cap per avall en un plat per tal que es buidin de la xocolata sobrant i quedi una capa fina que formi l’estructura. Tornem a girar els motlles i els posem a la nevera per tal que s’endureixi la xocolata.
Mentre, preparem la crema de gianduja, la qual té com a base un praliné. Per fer-ho cal posar en una paella de fons gruixut el sucre a fot mig-baix perquè es vagi desfent fins a obtenir un caramel. Afegim les avellanes i donem unes voltes a la paella perquè s’impregnin bé de caramel. Les posem a sobre un paper de forn per tal que es refredin.
Un cop fredes, les hem de triturar juntament amb la llet en pols. Jo he usat l’accessori del túrmix. S’han de triturar força estona fins que els olis de les avellanes facin que la crema es lligui i tingui una consistència semi liquida. Veureu que al principi tenim pols d’avellanes i sucre, i a mesura que seguim triturant les avellanes deixen anar els seus olis i cada vegada obtenim una pasta més cremosa. Cal anar desenganxant-la de les parets del recipient a mesura que anem triturant.


Un cop tenim fet el praliné, hi afegim la xocolata fosa i seguim remenant fins que tot està ben lligat. 


Ara, traiem els bombons de la nevera i posem una avellana sencera dins de cada un. Els omplim amb la crema de gianduja. Compte no els omplim del tot perquè encara cal fer el “terra” dels bombons, que els tancaran. Els tornem a ficar a la nevera per tal que es solidifiqui una mica la crema de gianduja.
Passada una estona, fonem la xocolata que ens ha sobrat en fer les “estructures”, i si ens cal una mica més, i tapem els bombons fins a omplir del tot els motlles. Els tornem a ficar a la nevera. Jo els he deixat tota la nit.
Desmotllem els bombons i els decorem al nostre gust. En el meu cas, amb una micona de xocolata fosa els hi he enganxat una perleta de sucre platejada.
I llestos per menjar!! El més recomanable és tenir-los a la nevera fins al moment de tastar-los!


Nota: El praliné i la crema de gianduja es poden fer amb antelació i guardar-los en un pot a la nevera. Quan haguem d’utilitzar la gianduja es pot escalfar una micona.
Cal tenir en compte que el praliné, tot i que porta sucre, no es pot guardar durant molt de temps a la nevera perquè l’oli dels fruits secs el pot posar ranci.  

dilluns, 25 de març de 2013

Broquetes de gambes amb beixamel




Avui per primera vegada, i espero que no la última, participo en una iniciativa que ha iniciat la Carmen del blog “Recetas Tia Alia”, que consisteix en la presentació mensual de dues de les receptes de la seva tia Alia per tal que qui vulgui les faci i publiqui en el seu propi blog el dia 25 de cada mes. Les receptes acostumen a ser una dolça i una salada, i jo aquesta vegada m’he decidit per la recepta salada.
La veritat és que aquestes gambes amb beixamel són ideals per un aperitiu, es poden preparar amb temps i en el moment només fregir i són força “resultones”.
Jo aquesta vegada les he fet amb gambetes pelades, perquè era les que tenia a casa, però segur que queden fantàstiques amb una gamba més grandeta i gustosa. Repetiré segur!

Ingredients:

- Gambes pelades
- 1 cullerada de farina
- Llet
- Sal
- Pebre
- Nou moscada
- Pa ratllat
- 1 ou
- Mantega
- Oli per fregir

Preparació:

Posar aigua amb sal en un cassó a escalfar. Mentre, punxar les gambes en broquetes. Quan l’aigua hagi arrencat el bull posar-hi les gambes fins que siguin cuites.
Treure les gambes i deixar escórrer.
Fer una beixamel espessa (no poso les mesures perquè la faig una mica a ull i cadascú la fa a la seva manera):  posar una mica de mantega en un cassó fins que estigui fosa, llavors afegir la farina i remenar perquè cogui. Afegir la llet sense deixar de remenar fins que espesseixi. Si cal, afegir-hi més llet. Posar-hi sal, pebre i nou moscada.
Deixar que es refredi una mica la beixamel i ficar-hi les broquetes per tal que es cobreixin bé les gambes. Deixar refredar, si es pot d’un dia per l’altre, a la nevera.
Arrebossar les broquetes amb ou i pa ratllat i fregir en oli abundant.

divendres, 22 de març de 2013

Pa de pita




Tot sovint fem hummus a casa perquè ens agrada força, però mai no havia fet el pa de pita. En un dels darrers tallers d’en Pep Nogué al que vaig assistir ens va preparar un plat amb albergínies, que molt aviat penjaré al blog, i el qual es podia acompanyar també amb aquest tipus de pa.
Així que vaig investigar una mica per Internet i, en diversos blogs, vaig trobar la recepta del pa de pita d’en Xavier Barriga i tothom deia que donava tan bons resultats que no vaig tenir més remei que provar-la! I aquí està! He de dir que realment és molt fàcil i el pa queda molt i molt bo, així que no dubteu en provar-la!
Ahh! A més a més una altra cosa, surten unes 10 pites, així que si són massa es poden congelar les que sobren i després amb un cop de torradora o de forn tornen a estar com acabades de fer!

Ingredients:

- 500 g Farina
- 275 ml Aigua
- 5 g Llevat fresc de Forner
- 10 g Sal

Preparació:

Amassar tots els ingredients junts, menys el llevat, que afegirem fet miquetes un cop els ingredients estiguin mig amassats. S’ha d’amassar els ingredients fins que obtinguem una massa fina i elàstica.
Un cop tinguem llesta la massa la dividim en porcions d’uns 80 g i en fem boletes. Hem d’obtenir unes boles llistes i ben apretades. Per fer-ho, es pot aplanar lleugerament la pesa i anar doblegant cada extrem cap al centre, apretant bé cap a baix amb els dits i formant una bola a mesura que l’anem doblegant. Se li dóna la volta deixant els extrems a sota perquè quedin unes boletes perfectament rodones.
Deixar fermentar durant 45 minuts les boles tapades amb un drap humit, perquè no facin crosta.
Un cop passat aquest temps escalfar el forn a màxima potencia amb la placa del forn a dins, perquè agafi escalfor.
Mentrestant, enfarinar la superfície de treball i anar estirant les boles amb un corró fins que tinguin un diàmetre de 15 cm, més o menys.
Quan el forn sigui ben calent, anar posant les pites a sobre la plata del forn i enfornar durant uns 3 minuts, fins que siguin inflades i una mica dauradetes.
Un cop llestes treure del forn i embolicar en un drap perquè no perdin l’escalfor. 


dimarts, 19 de març de 2013

Crema catalana amb pinya






Per Sant Josep cal menjar crema catalana, així que avui us presento aquesta combinació que és fantàstica per qualsevol dia!
La crema catalana és la mateixa que faig sempre a casa i la única diferència és que s’hi afegeix la pinya fresca!
Endavant!
  
Ingredients:

- 8 rovells d’ou 
- 100 g de sucre
- 1l de llet
- 40gr de farina de blat de moro (maicena)
- La pell d’una llimona
- 1 canonet de canyella
- Pinya natural
- Sucre per cremar 

Preparació:

Separar una tasseta de llet i dissoldre-hi la maicena. 
Posar a escalfar la llet amb la canyella i la pell de llimona en un cassó fins que arrenqui el bull, llavors apartar i deixar que es refredi una mica.
Barrejar els rovells d’ou amb el sucre i la llet on hi ha dissolta la maicena, i afegir-hi la llet colada.
Tornar a posar en un cassó i escalfar a temperatura baixa sense deixar de remenar fins que s’espesseixi.
Pelar i tallar la pinya a trossets petits. Posar la pinya en els recipients on haguem de servir la crema, posar-hi la crema per sobre.
Posar sucre per sobre la crema i cremar-lo amb un bufador. 

Nota: Normalment jo faig la crema i la deixo llesta, però no munto el plat, amb la pinya i tot, fins al moment de servir perquè podria ser que la pinya deixés anar una mica de suc.