dilluns, 30 de setembre de 2013

Plum de pinya colada





Aquesta recepta és la proposta dolça del mes de setembre del repte de Tia Alia, on la Carmen proposa cada mes una recepta salada i una altra de dolça. Doncs bé, aquest mes jo he triat la recepta dolça! En aquest cas es tracta d’un plum cake amb fruita confitada. La fruita que jo he usat ha estat pinya i coco, d’aquí el nom de pinya colada, a més a més la glassa de sobre també està feta amb suc de pinya i coco.... He de dir que el plum és força dens i de gust és molt bo, però a casa la fruita confitada no és una passió, que diguem, de fet no agrada gaire.... Quan el torni a fer apareixeran boletes de xocolata o alguna altra coseta que ens agradi més.

Ingredients:

- 225g de mantega
- 225 g de sucre
- 225g de farina
- 4 ous
- 4 rovells d’ou
- 50g de coco confitat
- 50g de pinya confitada
- 30ml de rom


Per la glassa:

- Sucre llustre
- Suc de pinya
- Coco ratllat

Preparació:

Barrejar la mantega amb els ous i els rovells i el sucre. Tot seguit afegir la farina i remenar fins a tenir una massa ben integrada. Afegir el rom i les fruites confitades i enfornar a 200ºC durant uns 40-50 minuts, fins que en punxar-lo surti l’estri net.

Per fer la glassa, posar sucre llustre amb una mica de suc de pinya i fer uns fils per sobre el plum juntament amb una mica de coco ratllat per sobre. 


dimarts, 24 de setembre de 2013

Magdalenes Xavier Barriga




Avui us porto les famoses magdalenes d’en Xavier Barriga, que són boníssimes i estan a gairebé qualsevol dels blogs que coneixem.
A casa meva les magdalenes són un vici i fins que vaig fer les magdalenes d’en Xavier no feia altra cosa que buscar receptes que ens proporcionessin unes magdalenes com les de forn de pa, i aquestes ho són! Són boníssimes i com les que tots hem menjat de petits procedents dels forns de pa més antics i artesanals!
Proveu-les, són genials!

Ingredients:

- 2 ous grans
- 175 gr de sucre
- 60 ml de llet
- 190 ml d'oli de girasol
- 210 gr de farina
- 5gr de llevat
- Un pessic de sal
- canyella en pols
- 1 culleradeta de café d'essència de llimona (en la recepta original en Xavier usa ratlladura de pell de llimona)


Preparació:

Batre els ous amb el sucre amb les barnilles elèctriques fins que s’emblanqueixin, és a dir, fins que doblin el volum.
Barrejar l’oli, la llet i l’essència de llimona, i afegir la barreja als ous amb sucre i batre a marxa lenta amb les barnilles.
Preparar la farina i incorporar el llevat, la canyella i el pessic de sal. Afegir-ho al bol amb la barreja dels ous i batre a marxa lenta. Quan s’hagi obtingut una barreja homogènia batre a marxa ràpida durant 2 ó 3 minuts.
Ficar la barreja tapada a la nevera durant tota la nit o tot el dia.
Preescalfar el forn a 250ºC. Omplir les capsules de paper fins a 2/4 parts de la seva capacitat i posar-hi per sobre sucre.
Enfornar les magdalenes, jo les poso  amb la part de baix del forn a 210ºC durant uns 15 minuts i després les deixo a baix i amb ventilador fins que són cuites. Jo les faig força grans així que triguen uns 20-25 minuts més o menys.


dimarts, 17 de setembre de 2013

"Tiramisú" de poma





El primer que he de dir és que aquest no és un autèntic tiramisú.... li he posat aquest nom perquè la crema de mascarpone que porta és la mateixa que preparo pel tiramisú. També he de dir que aquestes postres no són una idea meva, sinó que vaig fer la recepta inspirant-me en unes postres d'un restaurant, que vaig tastar fa molt de temps, la qual cosa també vol dir que feia molt de temps que tenia pendent de fer aquestes postres! Ens van agradar molt al restaurant i també a casa! La combinació de la compota de poma, la crema de tiramisú i el cruixent del crumble és ideal!

Ingredients:

Pel crumble:

- 100g de mantega
- 50g de sucre
- 100g de farina

Per la crema de tiramisú:

- 250g de formatge mascarpone
- 2 ous
- 2 cullerades de sucre

Per la compota de poma:


- 5 pomes
- 100g de sucre
- El suc de ½ llimona
- 1 rajolí d’aigua

Preparació:


Comencem preparant la compota de poma, i per fer-ho pelem i traiem les llavors a les pomes i les tallem a  trossos petits. Posem la poma en un cassó amb el sucre, el suc de llimona i un rajolí d’aigua, i el posem a escalfar a foc lent. Deixem que la compota es vagi coent a foc lent tapant el cassó. Quan la poma sigui cuita, la retirem del foc i deixem que es refredi.

Ara preparem el crumble, barrejant el sucre, la farina i la mantega freda. S’han d’anar barrejant els ingredients de tal manera que quedi com en granets, com si fos sorra. Posem el crumble en una plata de forn amb paper de forn i el coem a 180ºC durant uns 15 minuts. Ho deixem fins que estigui torradet. El deixem refredar.

Per acabar fem la crema de mascarpone. Muntem les clares a punt de neu i per altra banda, muntem els rovells amb el sucre fins que hagin doblat el volum. Afegim el mascarpone als rovells i després hi afegim les clares suaument amb moviments envolvents per tal que no s’abaixin.

Per muntar les postres, posem en la base la compota de poma, després la crema de mascarpone i finalment el crumble.

Nota: el crumble és millor afegir-lo just abans de menjar les postres, perquè així no perd el cruixent. 


Descarrega la recepta en PDF en català

dilluns, 9 de setembre de 2013

Mongetes del ganxet amb esqueixada




Una altra de les amanides d’estiu que són fantàstiques per pal·liar la calor, que encara ens  acompanya en alguns moments,  i que a més a més són ideals com a plat únic. En aquest cas, vaig decidir fer una esqueixada de bacallà i afegir-hi unes mongetes del ganxet, tan nostres, i que queden extraordinàries en aquesta combinació.
Sincerament jo no era gaire amant de les llegums, i de les mongetes encara menys, però des que visc amb la meva parella m’he acostumat a menjar de tot i la veritat és que cada vegada m’agrada més aquesta varietat alimentària i em sento molt millor físicament. A casa sempre intentem apostar pels aliments frescos i variats. Visca la dieta variada i mediterrània!

Ingredients:

- 300g de mongeta del ganxet
- 2 tomàquets madurs
- 1 ceba tendra
- Olives negres (en el meu cas eren sense ós)
- 150g de bacallà esqueixat
- 1 fulla de llorer
- Oli
- Sal


Preparació:

Posar el bacallà el dia abans en aigua abundant i canviar l’aigua un parell o tres de vegades durant el dia per tal que es dessali fins que el tinguem al punt desitjat.
La nit anterior posar les mongetes en remull en aigua abundant.
Al dia següent, un cop remullades i inflades les mongetes, posar-les a coure en una olla amb aigua freda , sal i una fulla de llorer. Deixar-les fins que siguin cuites.
Escorre les mongetes un cop siguin cuites i deixar-les refredar.
Ratllar el tomàquet madur i la ceba tendra i  tallar el bacallà i les olives en trossets.
Barrejar tots els ingredients, afegir-hi un bon raig d’oli i rectificar de sal. Reservar a la nevera fins l’hora de menjar.