dilluns, 31 d’octubre del 2011

Panellets




Hola a tots i a totes!!

Ja tenim aquí la castanyada i els obligats panellets!! Aquest any he decidit fer-los a casa, així que he utilitzat la recepta de la Gemma de la Cuina de Casa per fer-los, que és sempre extraordinària, i recepta que penja recepta que funciona.

Bé, us copio la recepta que va penjar la Gemma, perquè és com un tutorial de panellets, i explica diversos trucs que són molt i molt útils, us ho asseguro.

Els únics panellets que he fet diferents als de la Gemma són els de llimona i els de gerds, dels que també us poso la recepta. 

Animeu-vos que no és tan difícil, si entretingut però!

Trucs:

• Cal coure per separat cada tipus de panellet, ja que tenen temps de cocció diferents.
• El forn ha d’estar ben calent i amb el foc a dalt. Han de coure poca estona, uns 3 o 4 minuts.
• Es poden congelar amb les boletes ja formades i els pinyons enganxats. Es deixen descongelar 10 minuts, es pinten de rovell i es couen. Els panellets s’assequen de seguida, d’un dia per l’altre perden molt. Per això congelar-los és un bon truc, els pots fer amb antelació i coure’ls el dia que els menges.
• El truc per fer les boletes iguals d’una forma fàcil i ràpida està ben explicat en els panellets de pinyons.
• Per aconseguir que els pinyons s’enganxin més fàcilment, va molt bé barrejar el rovell d’ou amb almívar TPT. Les quantitats exactes també estan a la recepta dels panellets de pinyons.
• El truc per aconseguir que els panellets de pinyons brillin com els de pastisseria també està ben explicat a la recepta.
• Per preparar l’almívar TPT es posa en un cassó al foc la mateixa quantitat d’aigua que de sucre. Quan arrenqui a bullir, es treu del foc i es deixa refredar.
• Es poden fer panellets de molts altres gustos: amb melmelada, amb taronja amarga, amb licor… només cal imaginació!
  
Ingredients:

- 750g de farina d’ametlla
- 750g de sucre
- Pell ratllada d’una llimona
- 150ml d’aigua
- 200g de pinyons
- 200g de granet d’ametlla
- Cafè soluble
- Coco ratllat
- Codony
- 1 beina de vainilla
- Melmelada de Gerds
- Essència de llimona o suc de llimona
- Sucre en pols
- Rovell d’ou
- Almívar TPT

Preparació:

Pel massapà base:Barrejar l’ametlla, el sucre i la ratlladura de llimona. Afegir l’aigua i amassar bé fins a obtenir un massapà ben fi. Deixar a la nevera unes hores (fins i tot d’un dia per l’altre). Dividir el massapà en tantes parts com gustos es vulguin fer.

Pels de pinyons:Fer un cilindre llarg i prim. Tallar trossos petits de la mateixa mida (d’uns 12g) i fer una boleta amb cada trosset.
En un vol, barrejar els 200g de pinyons amb 20g de rovell d’ou i 20g d’almívar TPT (amb l’almívar la barreja és més enganxosa i els pinyons s’adhereixen fàcilment).
Per arrebossar les boletes de pinyons, agafar un grapat generós de pinyons i pressionar la boleta entre les dues mans fent moviments rotatius per tal que s’enganxin els pinyons.
Posar-los a la safata i just abans de ficar-los al forn, tornar-los a pintar amb la barreja de rovell i almívar. Coure’ls al forn a 250º amb el foc de dalt fins que siguin daurats (uns 5 minuts).
Per aconseguir que brillin, just sortir del forn encara ben calents, pintar-los amb almívar TPT amb un pinzell. Aquest pas és molt senzill i val la pena fer-lo, queden brillants de veritat!


Pels d’ametlla:Com els de pinyons, però amb forma allargada i arrebossats d’ametlla picada.


Pels de coco:Barrejar el massapà amb coco ratllat al gust (aproximadament, la meitat de coco que de massapà). Fer boles de la mateixa mida (d’uns 16g) i donar-los forma de bolet. Mullar la punta amb ou batut i arrebossar-la amb una mica de coco. Coure’ls al forn 3 minuts a 250º.



Pels de cafè:Dissoldre el cafè soluble amb una cullerada d’aigua. Quedarà una pasta espessa i negra.
Barrejar el massapà amb el cafè. Fer boles allargades de la mateixa mida (d’uns 16g) i marcar-los una ratlla simulant un gra de cafè. Arrebossar-los lleugerament de sucre i coure’ls al forn 3 minuts a 250º.



Pels de vainilla:Barrejar el massapà amb les llavors de beina de vainilla. Formar boletes iguals de massapà (d’uns 16g) i arrebossar-les de sucre en pols. Coure’ls al forn a 250º fins que el sucre es comenci a esquerdar.

 

Pels de codony:Fer un cilindre llarg i prim i obrir-lo de dalt a baix amb un ganivet. Farcir el xurro amb el codony i tornar-lo a tancar. Pintar-lo amb la barreja d’almívar i rovell i espolsar-lo per sobre amb sucre. Coure’l al forn fins que el sucre es dauri (uns 3 minuts). Treure’l del forn i, de seguida abans no es refredi, tallar-lo en porcions iguals.


Pels de gerds:
Formar boletes iguals de massapà (d’uns 16g), fer-los un sot al centre i arrebossar-les de sucre en pols. Coure’ls al forn a 250º fins que el sucre es comenci a esquerdar. Un cop fora del forn i un pèl refredats, posar a cada sot una mica de melmelada de gerds.


Pels de llimona:
Barrejar el massapà amb una culleradeta d'essència de llimona o una mica de suc d'una llimona. Fer boletes iguals (d'uns 16gr), arrebossar-les amb sucre i coure-les al forn 3 minuts a 250º.


1 comentari:

Comenta, critica, parla’n,…. tots els comentaris són benvinguts i agraïts. Un blog es nodreix, creix i evoluciona gràcies als teus comentaris.
Gràcies per perdre uns minuts en deixar la teva opinió.