A casa esperem l'arribada dels codonys a les fruiteries amb ganes, ja que ens agrada molt el codonyat com a postres amb una micona de formatge, així que tan bon punt els veig a les botigues n'he de comprar per poder fer el codonyat, que aguanta molt bé a la nevera diversos mesos.
L’àvia del meu company, la Vitali, és de Cantabria i allà aquest dolç és molt típic, així que quan vaig començar a anar per aquelles fantàstiques terres ja hem vaig espavilar per aconseguir la recepta del preuat codonyat. La recepta me la va donar una amiga de la Vitali que sempre que hi anem ens en fa i el portem cap a Catalunya. Ella hi barreja diferents tipus de fruita però normalment el “dulce de membrillo” com diuen ells el fa amb codonys i poma, que és com jo el faig a casa. Tot i això, vull provar de fer-lo només amb codonys perquè la textura amb la poma queda força cremosa i vull provar a veure si tan sols amb els codonys obtinc un codonyat més ferm. De totes maneres és bo igual!!!
Aquest any, quan vaig fer el codonyat vaig aprofitar per fer una mousse de
formatge que em ballava pel cap des del dia que la vaig tastar a casa d’uns coneguts
que l’havien comprat en una pastisseria.
Així que aquesta vegada porto 2 receptes pel preu d’una!!
Així que aquesta vegada porto 2 receptes pel preu d’una!!
Comencem??
Pel codonyat:
Ingredients:
- 800 g de codony (pelats i sense pipetes)
- 200 g de poma (pelada i sense pipetes)
- 1 kg de sucre
Preparació:
Pelar la fruita, treure-li les pipetes i tallar-la a trossos. Posar-la en
una cassola a foc lent juntament amb el sucre i deixar que vagi coent mica en
mica. S’ha de tenir entre una hora o hora i mitja a foc lent fent xup xup. Quan
veieu que el sucre, o el xarop que es fa amb el sucre i els sucs de la fruita,
tinguin un color marró ataronjat, serà l’hora de retirar la cassola del foc. Es
tritura la fruita fent que quedi un puré ben fi i es posa en recipients que
aguantin la calor i puguem mantenir a la nevera el temps necessari.
Pel pastís de mousse de formatge:
Ingredients:
Per la base:
- 150 g galetes maria
- 80 g mantega
- 1 cullerada de sucre
Per la mousse:
- 300 g Formatge crema (tipus Philadelphia)
- 2 cullerades de sucre
- 500 ml nata per muntar
- 5 fulls de gelatina
Preparació:
Per fer la base, esmicolar o
triturar les galetes i barrejar-les amb el sucre i la mantega fosa. Posar
aquesta barreja al fons del motlle on haguem de fer el pastís (que sigui
desmontable) i deixar refredar a la nevera.
Per fer la mousse de
formatge, comencem posant a remull les fulles de gelatina en aigua freda.
Mentre, anem posant 100 ml de nata en un cassó al foc fins que estigui calenta.
Quan ja tinguem la nata calenta hi afegim el formatge i remenem bé fins que el
formatge estigui totalment dissolt. Un cop tinguem aquesta barreja ben fina, hi
afegim les fulles de gelatina ben escorregudes i ho remenem fins que estigui
tot ben integrat i barrejat. Deixem que aquesta barreja es refredi una mica.
Muntem la resta de la nata i
quan ja estigui gairebé llesta li afegim 2 cullerades de sucre i seguim muntant
fins que el sucre es dissolgui.
Posem la crema de formatge
en un bol i li anem afegint la nata muntada, en 2-3 vegades, barrejant amb
moviments suaus, de sota cap amunt i de forma “circular” (com si recollíssim la
mousse cap al centre), vigilant que no se’ns abaixi molt. Posem la mousse a
sobre de la base de galetes i la deixem refredar a la nevera fins que estigui
quallada.
Mentre la mousse està
quallant es pot preparar el codonyat segons la recepta que he explicat més
apunt. Si no es vol fer tanta quantitat de codonyat, crec que per cobrir el
pastís amb 1 codonyat grandet i el mateix pes de fruita pelada que de sucre
tindrem suficient per fer la cobertura del pastís.
Un cop tinguem el codonyat
fet deixar refredar una estona abans de posar a sobre del pastís, perquè si
està molt calent ens desfarà la capa superior de la mousse i es barrejaran
aquesta i el codonyat.
Deixar refredar a la nevera
i decorar al gust!
Sembla molt bo, Neus! Ho haurem de provar.
ResponEliminaqueda boníssim i el mousse de formatge es pot combinar amb gairebé qualsevol cosa, així que cambiant la cobertura tenim mil versions!
Eliminaquina bona pinta! aquestes receptes dobles són genials!
ResponEliminaM´agrada moltíssim el condonyat i per mi no hi ha millor combinació que d´aquest amb el formatge. Recepta apuntada.
ResponEliminala combinació de formatge i codonyat és sensacional! I la textura de mousse m'encanta, així que aquest pastís em sembla boníssim!
ResponEliminaQué maco t'ha quedat el pastís, m'agrada segur.
ResponEliminaNo he fet el codonyat barrejant la poma i el codony, he fet de poma o de codony, però separats.
Petons.
Mira, no sabia que el dulce de membrillo també el feien amb poma.
ResponEliminaPotser si que et quedaria una mica més espès amb només codonya.
El pastís t'ha quedat molt bonic i segur que es bonísism, perquè la combinació codony formatge no falla mai!
ptns!!
Els pastissos de formatge a cas els tornen bojos... i si és amb codonyat casolà com aquest ni et dic!!!boníssim!
ResponEliminaQue pastel más rico, me encanta, besos
ResponEliminaSofía
milideasmilproyectos.blogspot.com
has hecho una combinacion magnifica casan divinamente estos dos ingredientes y ademas esteticamente te ha quedado muy bien¡¡
ResponEliminapeto
S'ha de reconèixer que és un pastís original, tot i que la combinació de gustos és ben coneguda i queda de conya. Recepta de 10, m'encanta! : )
ResponElimina